Category: Brain Teaser

Increase Brain Power

It seems brushing one’s teeth is not only for health and hygiene reasons, it is so much more.

Brain Power

Increase Brain Power

There are also some research about the effect of chocolates to brain power.  Apparently the flavanols in cocoa can increase cognitive abilities, allowing for multitasking, i.e. ability to perform two or more tasks at a time.

 

Monday’s Conundrum

monday(3)Below are some fun stuff for your to puzzle out this beautiful Monday morning (or summer afternoon!)

To check for the answer, highlight the space directly after each puzzle!

Cheers!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

How do you spell “blind pig” in two letters?

P G—pig without an I!

When is a soldier like a carpenter?

When he is going to drill.

What word is it which, by changing a single letter, becomes its own opposite?

United; untied.

What is the best way of making a coat last?

Make the trousers and waistcoat first.

What makes a pet dog wag his tail when he sees his master?

Because he’s got one to wag.

Vocabulary Quiz, Thursday Fun

Mind Your P’s & Q’s

Online vocabulary quiz

Take this quiz and see how well you’ve been minding your P’s & Q’s. A good vocabulary increases your chances for success. Click the radio button next to what you think is the correct definition. Click the ‘Get Score’ button below to reveal the answers and see how you did.


1. Pique
a. Pleasantly pungent or tart in taste.
b. A tightly woven fabric with raised patterns.
c. A feeling of wounded pride.
d. A breed of small dogs.

2. Pulque
a. An alcoholic beverage brewed from cacti.
b. Celestial sources emitting intense bursts of radio waves.
c. Undigested material regurgitated by snakes, owls, etc.
d. Mayan city noted for fabulous architecture.

3.Perquisite
a. To confuse or trouble with uncertainty or doubt.
b. A payment or profit received in addition to a regular wage.
c. Discriminate on the basis of race, religion, etc.
d. An area thought to be suitable for a mine or oil well.

4. Plaque
a. A small pin or brooch worn as an ornament.
b. A film of bacteria found on the gums.
c. Plaster consisting of gypsum and horse hair.
d. The breast plate of a knight’s armor.

5. Physique
a. The arrangement of leaves on a stem.
b. One who specializes in physiotherapy.
c. A tonic that increases energy and strength.
d. The configuration of a human body.

6. Picaresque
a. Describing artwork influenced by Picasso.
b. Of little value or importance; paltry.
c. Strikingly expressive or vivid.
d. Of or involving clever rogues or adventurers.

7. Quetzal
a. A basic unit of currency in Bolivia.
b. An ancient cereal grass once grown by the Hopi.
c. Central American bird with brilliant plumage.
d. A plumed serpent god of the Aztecs.

8. Querulous
a. Asking a lot of questions; curious.
b. Given to complaining; peevish.
c. Deviating from the expected or normal.
d. Boastful or bragging.

9. Quahog
a. Captain Ahab’s ship in “Moby Dick”.
b. A large Atlantic clam.
c. A small peccary related to the warthog.
d. A valuable timber tree found in the rain forest.

10. Quandary
a. An open pit where stone is cut and polished.
b. A four-sided geometric shape.
c. A state of uncertainty or perplexity.
d. A publication issued four times a year.

 

 

images

Answer Key (Give yourself 10 per cent for each correct answer):
1. c
2. a
3. b
4. b
5. d
6. d
7. c
8. b
9. b
10. c

Your Ranking:
0%: Let me introduce you to Mr. Webster.
10-30%: Your dictionary is dusty.
40-60%: You read more than the daily news.
70-90%: An aspiring wordsmith!
100%: How many lexicons do you own?